Pasteleria

Des d' aquest blog us volem fer arribar la nostra pastisseria.

dijous, 9 de juny de 2011

Coca de Sant Joan

S'acosta l'estiu i ja en tenim ganes! I amb l'arribada del solstici d'estiu, el moment de l'any en què el sol es troba al punt més alt del zenit i quan és visible per més espai de temps,  també arriba la festa:
 LA REVETLLA DE SANT JOAN!!!  I per anar fent  gana… parlem de les coques.
Com és tradició a la nit de Sant Joan, gaudirem de les fogueres i els petards... alguns a casa amb amics, altres de festa, altres a la platja.... però el que segur que fem tothom és menjar un tallet de coca, o dos... i si l'acompanyem amb una copeta de cava ben fred, encara molt millor!
Antigament, les coques tenien forma circular i amb un forat al mig, recordant el disc solar. La gent les feia a casa i les compartia amb el veinat acompanyades d'un vinet dolç  i es tenia per costum menjar-les  al aire lliure, al camp,  al carrer… per què la creència deia que menjar-se la coca sota teulada portava desventura.  Com podeu veure, algunes coses no han canviat, i avui en dia la Revetlla de Sant Joan continúa sent una de les Festes més populars a Catalunya, i per descomptat, les coques un dels dolços més populars.
Actualment, encara que la coca de briox i fruita confitada continua essent la més popular, és fan coques molt variades,amb crema, amb cabell d' àngel, de llardons,  amb diferents formes i mides, i altres tipus de mases, com el full.
En els darrers anys, h'anat augmentant la tendència de comprar coques elaborades de forma industrial. Posiblement  el preu sigui de vital importància a l'hora de decidir comprar aquest tipus de coca, ja que els grans establiments comercials ens donan una amplia oferta i amb preus molt mes econòmics que als forns i les pastisseries artesnes. Això ens entristeix força, perquè encara que és evident  que els additius i conservants ajuden a que les coques industrials tinguin un grau optim de conservació per poder estar durant dos messos a la venda en àrees comercials, no és comparable ni en sabor, ni en textura, ni en el frescor d'una coca artesana elaborada el mateix dia.
Encara que com podeu imaginar, jo us recomano que tasteu les nostres coques, la setmana que ve penjaré la recepte a la nostra web, pels que vulguin animar-se a experimentar a casa. Bona i màgica revetlla!!
He llegit a La Vanguardia que la Generalitat vetllarà per tindre una revetlla més segura i per minimitzar els riscus que comporten els hàbits associats a aquest tipus de cel·lebracions.

2 comentaris:

  1. no heu posat la foto de la coca de llardons, a mi es la que més m'agrada!! i la feu boníssima

    ResponElimina
  2. jo les he tastat i són la pera!!!.Aquest any les tornaré a comprar segur!!!!

    ResponElimina